Sri-Lanka

13 daagse seniorenreis naar SRI – LANKA

Vertrek op donderdag : 21 november 2024


Indrukwekkend SRI LANKA

Volledig reisprogramma
Dag 1 : 21/11/2024 Negombo: aankomstdag
Om je vakantie in Sri Lanka zo aangenaam mogelijk te starten, voorzien we na je vlucht een verblijf in Negombo, een rustigere plek dan Colombo. De palmbomen, het geluid van de zee en een leuk hotelletje zorgen er ongetwijfeld voor dat je helemaal in vakantiemodus geraakt. Wandel eens langs Lewis Place, een drukke straat met (souvenir)winkeltjes, restaurants en cafés die parallel loopt met het uitgestrekte strand van Negombo. Hier vind je gegarandeerd een leuke plek voor je eerste lunch of diner in Sri Lanka.


Prachtige stranden en mooi pittoresk dorpje Negombo

Dag 2 : 22/11/2024 Negombo – Anuradhapura – Habarane
Je laat Negombo achter je en reist in +/- 4u naar de culturele driehoek van Sri Lanka. Deze denkbeeldige driehoek wordt gevormd door drie belangrijke culturele sites: Anuradhapura, Sigiriya en Polonnaruwa. In de namiddag bezoek je de oudste plek van de culturele driehoek: Anuradhapura. Deze voormalige hoofdstad van Sri Lanka is een zeer belangrijk Boeddhistisch centrum met enorme tempelcomplexen uit de oudheid. Check zeker de witte Ruwanweli Seya dagoba (soort stupa), de Thuparama Dagoba en de Abhayagiri Dagoba. Dit zijn drie indrukwekkende bouwwerken met prachtig, gedetailleerd beeldhouwwerk. Daarnaast vind je in en rond de complexen, mooi aangelegde tuinen met waterpartijen en rijstveldjes. Vervolgens rij je verder naar Habarane, waar je overnacht.


Anuradhapura

Dag 3 : 23/11/2024 Habarane – Polonnaruwa – Habarane
In de voormiddag trek je naar ruïnestad Polonnaruwa, de hoofdstad van Sri Lanka in de 11 e eeuw. Dit tempelcomplex bezoek je met de fiets. Bij aankomst begin je bij het Archeologisch museum. Hier krijg je een mooie voorstelling van het oude Polonnaruwa aan de hand van foto’s, aardewerk en beelden. Wanneer je het museum buiten stapt, wandel je direct de Citadel tegenmoet. Dit is een prachtig tempelcomplex met schitterend beeldhouwwerk en zuilen dat in der tijd een koninklijk paleis, een audiëntiehal en een koningsbad huisvestte. Zorg wel dat je eten en drinken goed wegstopt want de aapjes durven wel eens nieuwsgierig kijken naar wat er in je rugzak zit.

Ruines van Polonnaruwa

Dag 4 : 24/11/2024 Habarane – Sigiriya Lion – Rock – Minneriya/Kaudulla – Habarane
Vandaag staat er een bezoek aan één van de merkwaardigste landmarks van Sri Lanka op het programma: de leeuwenrots van Sigiriya! Op deze enorme granieten rots, die 200 meter boven het omliggende landschap uitsteekt, werd het voormalige paleis van koning Kasyapa gebouwd. Langs verschillende trappen, uitgehouwen inde rotsen, baan je een weg naar dit UNESCO werelderfgoed en boven kan je genieten van een prachtig uitzichtop de groene omgeving. Halverwege de beklimming vind je nog zeer gedetailleerde, kleurrijke fresco’s terug van 22 meisjes met ontbloot bovenlichaam. Fresco’s die je zeker moet hebben gezien! Voor of na je klim naar de leeuwenrots, moet je ook het gebied rond de rots eens checken. Hier vind je ruïnes terug van de huisjes van het gewone volk en de voormalige koninklijke tuinen. In de namiddag laat je de geschiedenis even achter je en ga je op safari in het Minneriya of in het Kaudulla National Park, afhankelijk waar de olifantenkuddes zich op dat moment bevinden. Onder begeleiding van een gids die gespecialiseerd is in wildlife, trek je het park in en ga je op zoek naar olifanten. De olifanten die je in deze parken tegenkomt, trekken rond in groep, wat erg indrukwekkend is om te zien! In het Minneriya National Park kan je bijvoorbeeld getuige zijn van The Gathering. Dit is een spectaculair natuurfenomeen waar meer dan 200 olifanten verzamelen rond het meer van het park. Het vindt vooral plaats in de maanden september en oktober. Valt jouw bezoek buiten deze periode dan bestaan de groepen niet meer uit honderden maar nog wel uit tienstallen olifanten. Zeker nog de moeite waard dus! Na het olifanten- avontuur, rij je terug naar Habarane, waar je overnacht.


De rots van : Sigiriya Lion

Dag 5 : 25/11/2024 Habarane – Dambulla – Kandy
Vanuit Habarane zet je koers naar de rotstempels van Dambulla. Wanneer je een 30m hoog, verguld boeddhabeeld tegenkomt, weet je dat je bent aangekomen. De rotstempels vormden in de 1 e eeuw voor Christus het onderkomen van Koning Valagambahu die moest vluchten van de Tamils. Binnenin de rotstempels krijg jeprachtige fresco’s en mooie geschilderde boeddhabeelden te zien. Kandy is het centrum van het culturele en religieuze leven in Sri Lanka. Je brengt oa. een bezoek aan de Temple of the Tooth Relic. Dit is de belangrijkste tempel van Sri Lanka en vormt een belangrijk lijmsoort voor boeddhisten. De legende toont dat Boeddha’s linkerbovenhoektand, na zijn overlijden, naar Sri Lanka werd gebracht en vanaf dat moment als een heilig relikwie werd vereerd. Een tempel bezoeken voor een tand ? Klinkt misschien raar maar het hele complex is écht de moeite waard om te bezoeken! Het is een schitterend bouwwerk met prachtige fresco’s, fijn houtsnijwerk en mooie deuren met stukken ivoor en zilver. In de vooravond kan je genieten van een leuke Cultural Show in één van de lokale hallen van Kandy. Een
kleurrijk dansspektakel met lokale dansers, muzikanten en acrobaten. Ze zijn allemaal uitgedost in mooie uniformen en versiert met opvallende juwelen. De voorstelling wordt beëindigd met vuurlopers die over hete kolen lopen. Een leuke voorstelling dus met een combinatie van muziek, acrobatie en dans. Na de show word je naar je hotel gebracht in Kandy.

Dag 6 : 26/11/2024 Kandy – Nuwara Eliya – Ella
Je vertrekt op tijd voor de rit door de bergen van Kandy naar Nuwara Eliya. Een rit met de trein doorheen het binnenland van Sri Lanka zou zeer hoog op je TO-DO lijstje moeten staan. Daarom spoor je van Nuwara Eliya (Nanu Oya station) naar het bergdorpje Ella. Onderweg slingert de trein zich een weg doorheen het felgroene tropisch regenwoud, langs uitgestrekte plantages, riviertjes en watervallen. Geniet, want volgens vele magazines en reisgidsen is dit één van de mooiste treintrajecten ter wereld. Aan het station van Ella word je opgewacht en naar je verblijf in de heuvels rond Ella gebracht.
OPGELET! Treintickets kunnen pas 30 dagen op voorhand worden geboekt. Heel sporadisch komt het voor dat we deze tickets niet kunnen bemachtigen omdat de vraag groter is dan het aanbod. Indien dit het geval is, wordt het traject met de wagen gedaan.

   
Trein van Nuwara Eliya (Nanu Oya station) naar het bergdorpje Ella.

Dag 7 : 27/11/2024 Ella: vrije dag
Vrije dag in Ella.
OPTIONEEL: Aan de ene kant van het dorpje Ella heb je de bergtop Mini Adams Peak en aan de andere kant vind je Ella Rock, die nog een stuk hoger ligt. Wandel langs de spoorlijn en door het woud omhoog naar de top van Ella Rock. Boven geniet je van een schitterend panorama op Ella Gap, Mini Adams Peak en Ella zelf. Intotaal ben je een viertal uur weg (heen en terug). Je kan kiezen om dit op eigen houtje te doen (de weg vinden is niet zo heel moeilijk) of onder begeleiding van een lokale gids. Sinds 2020 is er ook een leuke zipline in Ella, de moeite waard voor adrenaline zoekers.

Dag 8 : 28/11/2024 Ella – Lipton – Seat – Ella
Vroeg vertrek vanuit Ella want je brengt een bezoek aan het Lipton Seat viewpoint. Bij goed weer heb je vanaf hier een prachtig zicht over de heuvelende, felgroene theeplantages. Met een beetje geluk kan je de theepluksters aan het werk zien. Het laatste stukje richting Lipton Seat ga je met een Tuktuk! Na het bezoek keer je terug naar Ella en breng je een bezoek aan de Nine Arch Bridge, een oude stenen treinspoorbrug midden in het groen.


Lipton Seat viewpoint.

Dag 9 : 29/11/2024 Ella – Galle – Bentota
Na het ontbijt, rij je in een vijftal uur naar Galle. Volgens ons het gezelligste stadje van Sri Lanka.
De oude stad is een voormalig Hollands fort dat volledig omgeven is door een metersdikke omwalling. Starten doe je best met een wandeling bovenop deze stadsmuren. Zo passeer je de verschillende bastions en krijg je een goed beeld van deze indrukwekkende uitvalsbasis ten tijden van de kolonisatie. Al wandelend verken je de gezellige straatjes van Galle en bewonder je de prachtig gerenoveerde huizen in koloniale stijl. Als je nog geen idee hebt waar je wilt lunchen, probeer dan één van de restaurantjes in het Old Dutch Hospital. Het zeezicht krijg je er gratis bij! Vervolgens rij je nog naar het badplaatsje Bentota.


Gezellig stadje……… Oosterse straatjes en vriendelijkheid troef !!

Dag 10-12 : 30/11/2024 – 02/12/2024 Bentota
Vrij verblijf in Bentota.

ONS Hotel in Bentota …..Hotel Bentota Cinnamon Bey

Dag 13 : 03/12/2024 Bentota: vertrekdag
Afhankelijk van de vlucht reis je terug naar de luchthaven van Colombo voor de vlucht naar Brussel.

KAART SRI LANKA

A = Negombo
B = Anuradhapura
C = Polonnaruwa E = Kandy
D = Habarane
E = Kandy
F = Ella
G = Galle
H = Bentota
I = Colombo
HOTELLIJST
Onderstaande hotellijst is onder voorbehoud van beschikbaarheid. Indien sommige accommodaties niet meer beschikbaar zijn op het moment van reservatie, stellen we gelijkaardige hotels voor. Dit kan een prijsaanpassing tot gevolg hebben.
Dag Datum Locatie Accommodatie Kamertype Maaltijden
1 21/nov Negombo Goldi Sands Hotel 12 x Deluxe Twin Rooms HP
2 22/nov Sigiriya Aliya Resorts & Spa 12 x Deluxe Twin Rooms HP
3 23/nov Sigiriya Aliya Resorts & Spa 12 x Deluxe Twin Rooms HP
4 24/nov Sigiriya Aliya Resorts & Spa 12 x Deluxe Twin Rooms HP
5 25/nov Kandy Thilanka Hotel 12 x Deluxe Twin Rooms HP
6 26/nov Ella EKHO Ella 12 x Deluxe Twin Rooms HP
7 27/nov Ella EKHO Ella 12 x Deluxe Twin Rooms HP
8 28/nov Ella EKHO Ella 12 x Deluxe Twin Rooms HP
9 29/nov Bentota Cinnamon Bey 12 x Superior Twin Room HP
10 30/nov Bentota Cinnamon Bey 12 x Superior Twin Room HP
11 1/dec Bentota Cinnamon Bey 12 x Superior Twin Room HP
12 2/dec Bentota Cinnamon Bey 12 x Superior Twin Room HP
13 3/dec Vertrek
HP = Half Pension

PRIJS
Prijs op basis van 24 personen met verblijf in 12 tweepersoonskamers € 2.595 per persoon
Opgelet : In deze prijs zijn de vluchten niet inbegrepen
De prijs van de vluchten worden gekend in februari 2024

Wat is er inbegrepen ?
Inbegrepen:
• 12 overnachtingen (half pension) op basis van de hotellijst
• Bus met airconditioning, chauffeur en Nederlandstalige National Guide van dag 1 tot dag 13
• Alle excursies en activiteiten zoals vermeld in het programma
• Toegangstickets, parkfees , taksen voor de vermelde excursies en activiteiten
• Bijdrage voor het Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen:
• Internationale vluchten
• Supplement voor één persoonskamer (€ 995 per persoon)
• Overige maaltijden (middagmalen)
• Optionele activiteiten en excursies
• Dranken
• Persoonlijke uitgaven & fooien
• Visum kosten
• Verzekeringen

INFORMATIE SRI LANKA
Klimaat info
Sri Lanka kan je het hele jaar door bezoeken. Het land heeft een heel groene vegetatie en dat kan enkel wanneer
er voldoende regen valt. Daarom is een kans op een regenbui steeds mogelijk. Deze zijn meestal van korte duur
zodat je reisprogramma hier in principe niet al te veel last van ondervindt. Sri Lanka kent twee moessonperiodes
die zich allebei op een andere plek op het eiland afspelen. Om die reden voorzien we steeds een strandverblijf
aan de noordoostkust in de maanden mei tot oktober en een strandverblijf aan de zuidwestkust in de maanden
november tot april. Zo kan je optimaal genieten van het heerlijke zonnetje tijdens je verblijf aan de kust.

Fooien en geldzaken
Geldzaken
De Sri Lankaanse roepie (LKR) is de lokale munteenheid. Er bestaan bankbiljetten van 10, 20, 50, 100, 200, 500,
1000 en 5000 LKR. Voor 1€ krijg je ongeveer 188 LKR.
Bij aankomst op de luchthaven van Colombo wissel je best euro (biljetten van 20€ en 50€) om in Sri Lankaanse roepies aan één van de talrijke wisselkantoortjes op de luchthaven. Op die manier heb je meteen cash geld om de eerste dagen door te komen. Een andere mogelijkheid is geld afhalen met je Maestro- of kredietkaart aan één van de bankautomaten (ATM) in het land. In de meeste steden en grotere dorpen is het geen probleem om een ATM te vinden. De ATM op de luchthaven daarentegen laten je maar maximum +/- 20€ opnemen in Sri Lankaanse roepies, niet echt handig. Daarom dat je bij aankomst op de luchthaven beter geld wisselt ipv de ATM te gebruiken. Daarnaast kan het gemakkelijk zijn om wat kleine bankbiljetten te voorzien (10, 20, 50 en 100 LKR) zodat je bij een fooi geen grote biljetten hoeft boven te halen.
De kostprijs van maaltijden en drankjes zijn een stuk goedkoper dan in België. Uiteraard zijn chique 4* en 5* hotels hierop een uitzondering. Hier betaal je soms een stuk meer dan de goedkopere hotels, restaurants encafés. Hieronder geven we een indicatie van de prijzen.
• Frisdrank: 80-300 LKR (+/- 0,50 à 2€)
• Pintje: 300-600 LKR (+/- 2 à 4€)
• Cocktails: 600 – 1200 LKR (+/- 4 à 8€)
• Fles wijn: 3500 LKR – … (+/-21€ à …)
• Rice & Curry: 150 – 600 LKR (+/- 1 à 4€)
• Westerse maaltijd: 600 – 2000 LKR (+/- 4 à 12€)
• Buffet diner hotel: 1000 LKR (+/- 6€)

Fooien
Bij geleverde diensten is het zeer gebruikelijk om een fooi te geven. In Sri Lanka vormt de fooi, spijtig genoeg, het grootste deel van het loon dus daarom vragen we van Joker uit om deze ook te geven. Hieronder vind je richtbedragen, maar uiteraard bepaal je dit zelf:
• Shoe minding bij tempels: 50 LKR per tempelbezoek
• Gids/chauffeur: 1500 à 2500 LKR per gegidste dag in totaal
• Restaurant: 5 à 10 % van de rekening
• Safari Chauffeur/gids of externe gids: 500 à 1000 LKR voor een halve dag
• Foto nemen: 20 à 50 LKR per foto

Medische info
EHBO
Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer het B Travel reiskantoor en de lokale gids over eventuele medische aandoeningen. Bij ernstige medische problemen wordtberoep gedaan op lokale artsen.
Bloedzuigers
In de jungle en de bossen van Sri Lanka kan je bloedzuigers (leeches) tegenkomen. Dit is een kleine, bruin-zwart insectje dat zich meestal via de binnenkant van je schoen een weg baant naar je sok. Daar hecht hij zich vast aan je huid en begint bloed te zuigen. Wanneer de bloedzuiger voldoende ‘gedronken’ heeft, laat hij automatisch los. Je broek in je sokken steken en regelmatig je schoenen en broek nakijken op bloedzuigers is de enige manier om contact met deze profiteurs te vermijden. Buiten het feit dat ze een mini hoeveelheid bloed zuigen zijn ze voor derest ongevaarlijk.
Vaccinaties
Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: – telefonisch reisadvies: 0900/101.10 (24 uur op 24 uur) – website: www.itg.be
Malaria en Dengue Fever
Malaria komt over het algemeen niet voor in Sri Lanka, malariapillen zijn dus geen noodzaak. Dengue Fever daarentegen is een ziekte die, net zoals op vele plaatsen in Azië wel kan voorkomen. Beide ziektes wordenovergedragen door muggen. Daaom is preventie het belangrijkste. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenproduct op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Daarnaast draag je best een lange broek en een T-shirt met lange mouwen bij zonsopgang en zonsondergang.

Goed om weten
Tijdsverschil
De tijd in Sri Lanka: Belgische tijd + 4u30 (onze winter) en + 3u30 (onze zomer).
Elektriciteit
De netspanning in Sri Lanka is 230 volt. Belgische stekkers passen meestal niet in de stopcontacten. De meest gebruikte stekker is de Britse met drie platte pinnen. Breng dus zeker een wereldstekker mee.