Kaapverdische Eilanden

12 daagse rondreis voor onze Senioren naar de: Kaapverdische eilanden       

Cabo Verde:   De Exotische archipel
Verblijf in vier sterrenhotels en boutique hotels Half Pension

Vertrekdatum :  vrijdag 05 november 2021Bezoek van drie eilanden : Sal + Sao Vicente + Santo Antao

Volledig reisprogramma :
Dag 1 :   vrijdag  :  Aankomst Sal Santa Maria
Samenkomst in Brussel ( Zaventem)  Uw  reisbegeleider Eddy verwelkomt de groep op de luchthaven van Zaventem daarna check-in en vlucht naar Sal Kaapverdië.  Transfer naar een 4 sterrenhotel Sobrado **** Avondmaal en overnachting. Welkomsdrink met een glaasje Kaapverdische Pontche en deskundige uitleg over de ganse reis door onze plaatselijke vertegenwoordiger en Nederlandstalige gids.

Dag 2 : zaterdag  : Genieten aan het strand
Na de relatief lange vlucht van Brussel naar Sal gaan wij vandaag een rustige dag inlassen met een wandeling en kennismaking met de plaatselijke bevolking .
Na het ontbijt kunnen de slippers aan en de handdoek en zonnebrand mee, voor een heerlijke ontspannen middag naar het strand. Golvende duinen smelten samen met de azuurblauwe oceaan op ongerepte stranden waar je de tijd vergeet. Beroemd en geliefd bij surfers, kitesurfers en windsurfers. De surfers, livemuziek en gekleurde vissersbootjes maken dit dorpje bovendien een zeer sfeervolle plek. Hoewel je op Sal niet echt het authentiek Kaapverdië kan ervaren, vind je er wel luxe, goudgele stranden, restaurants & bars, ijsjes en live muziek. Ontbijt en avondmaal inbegrepen.                        Santa Maria pier naar Ponta Preta ( onze groepswandeling ) Startend vanaf de pier van Santa Maria kan je een hele mooie wandeling maken naar de andere kant van het strand. De afstand is circa 3- 4 kilometer. De pier ligt bij het centrum van het dorp Santa Maria. Op deze pier is de lokale bevolking altijd druk in de weer met het vangen en verkopen van verse vis. Zeker in de vroege ochtend. Vanaf de pier volg je het strand richting het westen. Het eerste deel van het strand is het meest druk. Hier liggen de meeste hotels en strandtenten. Ook zie je veel lokale mensen in de weer zijn met hun vissersboten of genieten van het heerlijke zeewater. De zee is hier ook het meest rustig. Hoe verder je van de pier vandaan bent, hoe rustiger het wordt.  Vandaag : ontbijt en avondmaal inbegrepen.

Dag 3 : zondag : Op avontuur op Sal eiland
Wij vertrekken vanuit Santa Maria en rijden de ruige woestijn van Sal in. We rijden langs de kust en door de bergen. We bezoeken de hoofdstad Espargos, het vissersdorpje Palmeira in het Noorden en de Salinas waar je in heel zout water kunt drijven. Na het ochtend programma over het eiland is het hoog tijd voor een lunch. Natuurlijk bezoeken we Burracona waar je de Blue Eye kunt bewonderen, een uit de rotsen gesleten watergrot. Dit is een van de mooiste bezienswaardigheden van het eiland. Niet veel verderop ligt Terra Boa, wat ‘Goede Aarde’ betekent. Deze plek, waar de grond zeer vruchtbaar is, staat bekend om zijn fata morgana’s. We bezoeken (natuurlijk) ook Shark Bay waar je tussen de Lemon Sharks kunt staan in het water. Pas op je tenen! Ze bijten niet maar het kietelt soms wel. Vandaag : ontbijt en lunch en avondmaal inbegrepen.

Dag 4 : maandag :  De culturele hoofdstad van Kaapverdie
Ontbijt in ons Hotel en om 09.00 uur vertrek naar het eiland Sao Vicente met een binnenlandse vlucht van 50 minuten. Het eiland ligt ongeveer 200 km naar het  Westen. Eenmaal aangekomen lunchen wij gezamenlijk in het centrum gevolgd door een duik in het zwembad bij het hotel Porto Grande ****  In de Kaapverdiaanse cultuur is muziek het allerbelangrijkste. En Mindelo is de plek voor festivals, carnaval en muziekoptredens.  Loop ’s avonds over straat en je hoort op veel plekken livemuziek uit de barretjes en restaurants komen. Al met al staan op São Vicente dans, zang en dromerige cafés centraal. Het eiland heeft de meeste muzikanten van alle eilanden, een breed palet restaurants en verschillende bars en cafe’s. Het is het beste eiland waar je kunt laten onderdomepelen in de Kaapverdische cultuur. In de avond gezamenlijke maaltijd in een van de restaurants met live muziek. Vandaag ontbijt , lunch en avondmaal inbegrepen.

        
Hotel Porto Grande ****
         

Dag 5 : dinsdag :  Eiland excursie Sao Vicente
‘s Ochtends na het ontbijt vertrekken we om 09:00 voor een eiland excursie. Tijdens deze volledige dagtrip leer je São Vicente door de ogen van een local kennen. Onze lokale gidsen nemen je mee naar de plekken die de ziel van het eiland vormen. De gidsen wonen op het eiland en kunnen je daarom heel wat meer vertellen over het leven in Kaapverdië en wat “Morabeza” en “Sodade” nou precies betekenen. Ze vertellen je leuke weetjes over de Kaapverdische cultuur, hun eigen levensverhalen en de geschiedenis van het land. Kaapverdianen zijn een open bevolking, die fier zijn op hun land en dat graag delen met de reizigers. Voel je daarom vrij om naar hartenlust vragen te stellen! Met de inkomsten die de gidsen halen uit de tours onderhouden ze hun gezin of betalen ze hun studies. De tour laat de levendige stad Mindelo achter zich en neemt je mee naar de belangrijkste highlights van het eiland. De wegen slingeren door de ruwe maanlandschappen over heuveltoppen en langs uitgedoofde vulkanen. Je bereikt de hoogste berg op 744 meter met een weids uitzicht op Mindelo en het nabijgelegen groene eiland Santo Antao. Bovenop de berg groeien kruiden die Michael, een Kaapverdische man verwerkt tot thee en likeur.

Deze lokale specialiteiten kan je ook proeven tijdens de tour! Je bezoekt meerdere kleurrijke vissersdorpjes waar je een blik werpt op het dagelijkse leven op straat. De lunch is voorzien in een restaurant vlakbij de strandbaai en een bezoek aan het dorpje Bahia das Gatas. Na de lunch is er vrije tijd voorzien om te zwemmen of te relaxen aan de waterkant. Ook wordt een bezoek gebracht aan het dorpje Salamanse, Praia Grande en de schitterende kustlijn met prachtige uitzichten op de blauwe oceaan en diverse stops.
Vandaag : ontbijt , lunch en avondmaal inbegrepen.

Dag 6 : woensdag :  Over zee naar Santo Antao
‘s ochtends ontbijt in het hotel en daarna nemen we de veerboot van 08:00 op weg naar Santo Antão, het eiland van de adembenemende landschappen, ruig gekartelde bergen, weelderige natuur en verborgen valleien.  Santo Antão is één van de grotere eilanden, maar er wonen maar weinig mensen. De enige manier om hier te komen is via de ferry die vertrekt vanaf São Vicente. Er zijn geen vliegvelden. Die ferry doet er ongeveer een uur over. En je moet niet gek kijken als er geiten mee aan boord gaan! Het is een plek waar de tijd lijkt stil te staan. Hier ervaar je echt goed wat Morabeza is.  Want als je het hebt over Kaapverdië, dan moet je het ook hebben over “Morabeza”. Het is een Creools begrip dat staat voor de Kaapverdiaanse levensinstelling. Net als het Nederlandse woord: “gezelligheid” is het één van de moeilijkste woorden om te vertalen. Je moet het ervaren hebben om te begrijpen. Maar dit is waar de Kaapverdiaanse gastvrijheid vandaan komt. Het gevoel van Morabeza is een uniek gevoel van warmte, “gezelligheid” en openheid dat je alleen kunt ervaren in  Kaapverdië, want Morabeza gaat over wat het is om Kaapverdiaan te zijn. Hier op Santo Antão ervaar je het als je in de dorpjes komt waar ze zelden buitenlanders zien. Bescheiden, nieuwsgierig, maar altijd bereid om je te helpen als je de weg kwijt bent of een vraag hebt. We rijden via de oude kustweg naar het dorpje Ponte de Sol en verblijven in accommodatie Coracao waar ook de lunch wordt genoten.        Vandaag : ontbijt, lunch en avondmaal inbegrepen.


Hotel Coracao ****

Dag 7 : donderdag : Santo Antao ontdekken
Om 09:00 vertrekken we voor een dag excursie over het eiland. Je vindt op het eiland kleine dorpjes op de meest onmogelijke passen. Zandstranden zijn er niet,  maar wel steile kliffen met ruige kusten waarlangs prachtige wandel- en hikeroutes liggen. De natuur  is op deze groene parel altijd, het hele jaar door, het mooist van alle eilanden, dankzij de bergen die hun eigen microklimaten creëren. Tijdens deze dag wordt je getrakteerd op de mooiste uitzichten van Kaapverdië. Je rijdt over onmogelijke bergpassen en duikt diep in de valleien. Vanuit de haven in Porto Novo kruip je direct de bergen in om langs de Cova-vulkaankrater te gaan, die inmiddels uitgedoofd is en waar een paar boeren nu landbouwveld in hebben aangelegd. Vervolgens ga je naar de canyons van Cha de Mato, waar menig National Geographic-fotograaf zijn best heeft gedaan om deze schoonheid vast te leggen op de gevoelige plaat. De volgende stop is bij Delgadinho waar je twee valleien kunt zien (Ribeira Grande en Ribeira da Torre). Daarna bezoek je de stad Ribeira Grande met zijn koloniale architectuur die vroeger de economische en culturele hoofdstad van het eiland was. Vanaf daar leidt de weg ons naar het kleine visserplaatsje Ponta do Sol met zijn oude gebouwen. Hier zal er worden gestopt voor een Kaapverdiaanse lunch. Na de lunch ga je via de fraaie kustweg naar de Pául-vallei – de toegangspoort naar de groenste vallei van heel de Kaapverdische archipel. Je rijdt hier tussen de suikerrietvelden waar de locals grogue van maken (de rum waar de piraten vroeger verzot op waren) en verschillende fruitboomplantages, waaronder papaya, bananen en mango. Voordat je terugkeert naar de haven ga je via de nieuw aangelegde kustweg naar de distilleerderij en kun je de beroemde lokale grogue-rum ook zelf even proeven. Na de eiland trip kun je heerlijk genieten van het kleine dorpje Ponta do Sol.
Vandaag: ontbijt ,lunch en avondmaal inbegrepen.

Dag 8 en 9 : vrijdag en zaterdag
Verblijf Hotel Tienne del Mar in half pension
Tijdens deze dag van ontspanning kan je ervaren wat het is om off-the-grid te leven voor een paar dagen diep in een vallei, tussen de Kaapverdiaanse boeren die nog van het land leven met hun terrasbouw langs de berghellingen. Geniet van de mooie natuur met een goed boek of ontdek de omgeving.

Prachtige slaapkamers vlak aan de oceaan……..Alle kamers hebben een mooi terras met zicht op binnenland of zee. Dit is uniek !!!!!  slapen langs de oceaan !!!!! gewoon romantisch !!!!!!

Dag 10: zondag :  Stadstour in Mindelo
Deze dag vertrekken wij met de ochtend veerboot van 08:00 terug naar São Vicente. De stad biedt verschillende mooie stranden. Je hebt een stadsstrand wat vaak gezellig is. Ook vind je er de enige jachthaven in heel Kaapverdië, die geliefd is bij zeilers die willen oversteken naar Brazilie. Wandel langs het vrolijk roze gekleurde Palacio do Povo, de pastelkleurige villa’s in de wijk Praca Nova en de Avenida Marginal waar ook het Centro Cultural do Mindelo gevestigd is. De gids neemt je mee naar de leukste en mooiste spots van de stad en zorgt ervoor dat je je bezoek aan Mindelo nooit meer vergeet. We sluiten de stadstour af met een lunch.
Vandaag : ontbijt , lunch en avondmaal
Mindelo is een wereldse stad met invloeden uit meerdere culturen. De stad heeft iets weg van Havana op Cuba en Rio de Janeiro in Brazilië maar dan in het klein. Mindelo heeft Afrikaanse en Portugese elementen, vandaar dat het een bijzondere mengelmoes is. De bruisende stad is de thuis van lokale muzikanten, poëten, filosofen en artiesten. Verspreid door de stad zijn kleine muziek barretjes waar elke avond livemuziek gespeeld wordt. Luister er naar melancholische morna’s van Cesaria Evora of naar vrolijke deuntjes van de coladeira, funana en dans de avond weg.


Stad Mindelo

Dag 11: Maandag : Genieten en ontspannen op het strand in Santa Maria
Tijdens deze dag reizen we van Sao Vicente naar Sal met een ochtendvlucht. De gehele middag kan genoten worden van een heerlijke dag in Santa Maria en Sal Het vissersdorp Santa Maria ligt in het Zuiden van Sal aan een uitgestrekte zandstrand van 8 km. Het dorp heeft alles wat een strandvakantie nodig heeft; witte stranden, helder oceaanwater, een tropisch klimaat, gezellige restaurants, bars, kleinschalige accommodaties en een bruisend centrum. Relaxen doe je op het strand of in een beachclub. Als je graag wat actiever bent is Santa Maria een goede plek om de onderwaterwereld te ontdekken tijdens het snorkelen. Vandaag : ontbijt en avondmaal .

Dag 12: Dinsdag :
Ontbijt in ons Hotel en daarna vertrek in de ochtend vanaf Sal voor vlucht naar Brussel.
Einde van onze diensten !!!!

Prijs van deze uitzonderlijke rondreis :
2.599 € per persoon in tweepersoonskamer
Supplement singlekamer : 340 € per persoon voor gans de reis.

Inbegrepen in onze Seniorenreis :
– vluchten Brussel – Sal en Sal – Brussel
– inclusief : 8 kg handbagage en 20 kg ruimbagage per persoon

Inbegrepen: vervoer op de eilanden

 • Alle transfers tussen de accommodaties zijn inbegrepen
 • Persoonlijk ophalen en brengen van en naar het vliegveld op Sal & São Vicente
 • Persoonlijk ophalen en brengen van en naar de haven op Santo Antão

Inbegrepen: extra service

 • 1x dag excursie op Sal, inclusief lunch
 • 1x dag excursie op São Vicente, inclusief lunch
 • 1x dag excursie op Santo Antão, inclusief lunch
 • 1x stadstour in Mindelo, inclusief lunch
 • Reisbescheiden met handige informatie en tips voor wat te zien, doen en beleven op de eilanden.
 • Reisbegeleider Eddy vanaf Zaventem ( check-in )
 • Plaatselijke nederlandstalige reisleider voor gans de reis

Niet inbegrepen in de rondreis :

 • Supplement singlekamer : 340 € per persoon
 • Opgelet !!! alleenstaande senioren  die een kamer willen delen met andere persoon in een 2 persoonskamer moeten dit bij inschrijving mededelen. Wij doen dan het nodige.
 • Reis en annulatieverzekering Touring
 • Airport SECURITY Taks ( TSA ) ter vervanging van het visum dit brengt onze reisorganisatie in orde voor een meerprijs van 39 € per persoon.
 • Een toeristenbelasting van (2 € p.p. per dag )

Algemene informatie :

Lokale lunches in de restaurants zijn lekker en betaalbaar (tussen de 15 € en de 25 € per maaltijd. )
De visrestaurants zijn sterk aan te bevelen.
Wij hebben 4 dagen vol pension en 7 dagen half pension

Geschiedenis Kaapverdische eilanden.
Kaapverdië is in de 15de eeuw door ontdekkingsreizigers in dienst van de Portugees Hendrik de Zeevaarder ontdekt. Zij treffen dan volledig onbewoonde eilanden aan. In 1462 vestigen de eerste kolonisten zich op Santiago en zij stichten Ribeira Grande, de eerste koloniale vestiging. Vrijwel vanaf het eerste moment worden slaven geïmporteerd om het land te bewerken en vanwege de strategische ligging groeit Kaapverdië al gauw uit tot belangrijk centrum in de slavenhandel. De geïsoleerde ligging maakt Kaapverdië ook een geschikte bestemming voor bannelingen, misdadigers en prostituees, die op de boot naar de eilandengroep worden gezet. Relaties tussen blanke kolonisten en slaven leiden tot de eerste creoolse generatie op Kaapverdië. De rijkdom die de slavenhandel oplevert, gaat ondertussen niet ongezien voorbij en in de 16de en 17de eeuw wordt Kaapverdië regelmatig aangevallen door piraten. Vanaf halverwege de 18de eeuw krijgt de eilandengroep te maken met extreme droogte, welke regelmatig leidt tot hongersnood. Vele eilandbewoners komen tijdens deze perioden van hongersnood om het leven. Economisch gezien ging het steeds slechter. Uiteindelijk ontstaat er een opleving aan het einde van de 19de eeuw op São Vicente, wanneer Mindelo uitgroeit tot belangrijke kolenhaven voor stoomschepen van de Britse vloot. Veel Kaapverdiërs gaan in de 19de eeuw aan de slag op de Amerikaanse walvisvaarders. Dit betreft met name bewoners van Fogo en Brava en die eilanden hebben tot op de dag van vandaag een duidelijke band met de VS, waar ook een grote Kaapverdische bevolkingsgroep woont. Na de Tweede wereldoorlog begint een onafhankelijkheidsbeweging in West-Afrika te ontstaan. De Portugese dictator Salazar was niet van plan om zijn koloniën zomaar af te staan en er ontstond een gewelddadige strijd tussen de kolonisten en de Afrikanen. De strijd speelde zich veelal op het vaste land van Afrika af en de eilanden laat men hierbij links liggen. Pas wanneer het bewind van Salazar in 1974 omver wordt geworpen begint het proces richting onafhankelijkheid. Officiële onafhankelijkheid werd op 5 juli 1975 bereikt.

Klimaat
Kaapverdië kent een zeer droog klimaat met veel zonuren. De temperatuur ligt in de winter overdag rond de 25 graden en in de zomer gemiddeld rond de 30 graden. Het gehele jaar kent het land dus aangename temperaturen. Tussen de eilanden bestaan enige verschillen in klimaat. Op Sal, Boavista en São Vicente regent het vrijwel nooit, terwijl op São Antao en Santiago in het natte seizoen, juli tot en met oktober, af en toe regen valt. Dit is dan ook de reden waarom er veel groene natuur is op São Antao en Santiago. Het heetst is het tussen augustus en oktober op Sal, Boavista en Maio. Tot slot wakkert in Kaapverdië vrijwel altijd een aardige wind en deze brengt soms Saharazand mee, waardoor een soort zandsmog ontstaat. Deze wind kan zeer krachtig zijn tussen januari en maart.

Bevolking van Kaapverdië
Op Kaapverdië wonen ongeveer 523.000 mensen, waarvan het grootste gedeelte van gemengde/creoolse afkomst is. Zo’n 95 procent van de bevolking is christelijk en daarvan hangt ongeveer 85 procent het katholieke geloof aan. Portugees is de officiële taal, maar men spreekt onderling Portugees-creools, dat weer van eiland tot eiland verschilt.

Landschap van Kaapverdië
Het landschap verschilt van eiland tot eiland, maar de toeristische eilanden Sal, Boa Vista en Maio worden gekenmerkt door een zeer droog, dor landschap met langs de kust prachtige lange zandstranden. Fogo is een vulkaaneiland en Santo Antão en Brava behoren tot de groenste eilanden van de archipel.

Eten en drinken in Kaapverdië
Op Kaapverdië eet men vooral wat uit het water komt. Tonijn, makreel, inktvis, kreeft en octopus zult u vaak op de menukaart terugvinden. Vis wordt meestal gegrild geserveerd met rijst of friet en een salade. Een echte lekkernij is gegrilde kreeft. Inktvis en garnalen worden vaak in een soep of stoofgerecht bereid. Wanneer u een echte lokale specialiteit wilt proeven, bestelt u dan eens cachupa, het nationale gerecht van Kaapverdië. Dit wordt bereid met mais, bonen, kruiden, zoete aardappel en cassave. De luxe versie wordt met vlees klaargemaakt. Het gerecht wordt zeer langzaam gegaard en is voedzaam en vullend. Elke kok heeft zijn eigen recept en het kan dus best zijn dat wanneer u twee keer cachupa bestelt u twee zeer verschillende maaltijden krijgt voorgeschoteld. Wanneer u van toetjes houdt, heeft u geluk. Vrijwel altijd kunt u allerlei soorten exotisch fruit als dessert krijgen. Dit wordt dan vaak geserveerd met zachte lokaal gemaakte geitenkaas, een op het eerste gezicht wellicht gekke combinatie, die achteraf geweldig blijkt te zijn. Naast fruit, worden in Kaapverdië ook toetjes geserveerd, die een erfenis zijn van de Portugezen. Voorbeelden zijn custardpudding en bolos, een zeer zoet nagerecht van cake met honing. Bij het eten drinkt u bij voorkeur een Kaapverdische wijn. Het nationale drankje van Kaapverdië is grogue, een sterke drank die niet bij iedereen goed valt. De Kaapverdiërs zijn echter trots op hun grogue en overal zijn distillerijen te vinden waar het drankje wordt gebrouwen. Wordt u een glas grogue aangeboden, dan wordt het u niet in dank afgenomen als u het weigert.


Fijne reis toegewenst vanwege Eddy Boeckmans
Eddy Reisbegeleider