Fietsen Menorca

   

FIETSPROGRAMMA 2023

Het mooiste eiland om te gaan fietsen !!!!!
geen auto’s – prachtige natuur – geen massatoerisme

M E N O R C A

Eiland Menorca is één van de belangrijkste van de Balearen Eilanden. het ligt ten Noordoosten van Majorca, het algemene eiland van het archipel. Het heeft een oppervlakte van 700 km2 en 90.000 inwoners. Menorca is zon, is enig ongeschonden mooi ,is heldere azuurblauwe middellandse zee,  is weinig toerisme maar vooral de ideale plaats om van uw vrije tijd te genieten. Laat de kans niet aan u voorbij gaan om naar Menorca te komen om te fietsen .  Ideaal fietseiland!!!

NIEUW  aangepast fietsprogramma
M E N O R C A

vertrek op :  zaterdag 23 september 2023

verblijf in :  Hotel  Playa Azul*** superieur op basis van half pension


perfect ingericht Hotel met  klasse

FOTO HOTEL BINNENZIJDE                             RUIM RESTAURANT
     

   MOOIE KAMERS MET ZEEZICHT                  GEWOON LEKKER ETEN

                   

Fietsprogramma
Dag 1 : zaterdag
Vertrek in Zaventem  airport  naar Menorca .
Aankomst in Mahon en transfer naar  Hotel  Puerto Ciutadella  ****
Eddy verwelkomt u bij aankomst in de luchthaven van Mahon,
De autobus staat klaar voor transfer naar ons Hotel in Ciutadella.
Check-in hotel en kamerverdeling. Om 17 uur is er een welkomsdrink in de bar van het hotel,  u aangeboden door Eddy Boeckmans . Bespreking en uitleg van het fietsprogramma van de ganse week.De trekking- fietsen met 24 versnellingen op maat worden geleverd in ons Hotel in de namiddag . Overnachting en avondmaal
Fietsbegeleider is:    Eddy

Dag 2 : zondag   :   Rit 1.
Ganse dag fietstocht in de omgeving van ons Hotel en zuid- west kust Wij noemen dit kennismaking met Menorca in al zijn aspecten !
Lunch in een restaurantje onderweg.
Bezoek van een finca ( menorcaanse bed en breakfast  )  + andere bezienswaardigheden .
Totale fietstocht: ongeveer: 45 km.

Dag 3 : maandag    :  Rit  2
Ontbijt in ons Hotel.
Daarna vertrekken wij voor  een fietstocht door het echte binnenland van Menorca met bezoek kustplaatsjes San Luis –Punta Prima-S’Algar , Benibequir en Es Canutells.
Het plaatsje Benibequir is uniek met zijn vissershuisjes en zijn pittoreske strandjes. Wij gaan een dagje genieten van de natuur ,de ongeschonden rotskusten en het volledige menorcaanse landschap. S’middags een stop voor een snack en een drankje in een typisch restaurantje.in Punta Prima . In de namiddag  aankomst in ons Hotel. Avondmaal en overnachting.
Totale fietstocht : 50 km  

Dag 4 : dinsdag : vrije dag
Vrije dag voor iedereen-een dagje om uit te rusten of te genieten van zon, zee en strand. Uw fiets is beschikbaar ,misschien zin om eens met zijn tweetjes gaan te fietsen . Ontbijt en avondmaal in ons Hotel Playa Azul ..

Dag 5 : woensdag    Rit  3
Na het ontbijt rijden wij met de mini-bus + fietsen naar het dorpje Es Mercadal -Hier start onze fietstocht richting Mahon ( hoofdstad van het eiland Menorca) Wij gaan de fietsen vastleggen en gaan een uurtje wandelen in de stad Mahon ,op verkenning met stop voor een plaatselijke snack in een menorcaans restaurantje in de haven van Mahon. Vanuit Mahon fietsen wij in de namiddag nog verder naar Es Castells ( ongeveer 8 km). Dit haventje heeft een eigen kasteel dat in de geschiedenis gediend heeft tot het verdedigen van het eiland tegen de invallen van de turken.
In de namiddag fietsen wij terug naar ons Hotel Playa Azul.
Avondmaal + overnachting in ons Hotel.
Totale fietstocht : ongeveer  32  km  (volledig vlak )

Dag 6 : donderdag  :  Rit  4
Ontbijt in ons Hotel. Transfer met autobus + fietsen naar Ciutadella. Prachtig pittoresk  moors stadje in het westen van het eiland. Daar rijden wij een mooie rit langs de stad en kust. Ook vele stops voor bezoek en bezienswaardigheden.Misshien wel de mooiste fietstocht van de week met het binnenland en de mooie kustwegen , alsook een boerenpad ( camino de Caballs  )Lunch nemen wij in El Molino met typisch spaans gerecht “Pan Boli “ heerlijk en goedkoop. In de namiddag transfer met autobus + fietsen naar ons Hotel Playa Azul.
Totale  fietstocht : ongeveer  51  km  ( volledig vlakke route +  een paar klimmetje.)

Dag 7  : vrijdag     :  Rit  5
Vanuit ons  Hotel  met de mini-bus en aanhangwagen met de  fietsen rijden wij naar Es Mercadal. Wij stoppen eerst aan een natuurlijk strandje met rode zandsteen genaamd : platja de Cavelleria. Daarna verder naar Cap de Cavalleria ( mooiste panoramisch gedeelte van het eiland Menorca). Volledig bezoek en kleine wandeling met de gids. Daarna  begint onze fietstocht naar  Cabo de Fornells. Dit kustplaatsje heeft een aparte geschiedenis , hier werd de “Caldereta de langosta “voor de eerste maal klaargemaakt, ondertussen gekend als het nationale gerecht van het eiland Menorca . Gaan wij zeker eens proeven ter plaatse. Wij fietsen een prachtige route door het groene landschap van het eiland en genieten volop van de natuur. Na de middagpauze fietsen wij verder naar Es Mercadal en van daaruit transfer met minibus en remorque naar ons Hotel Playa Azul ..
Totale fietstocht : ongeveer  34  km  (gans de dag lichtgolvend en vlak  )                                                            

Dag 8 :  zaterdag
Na het ontbijt gaan wij uitchecken in ons Hotel ( naargelang uur vertrek ) de rest van de dag vrij en transfer naar de luchthaven van Mahon voor inscheping en vertrek naar Brussel

Prijs voor  deze buitengewone fietsreis :
1.295  €    per persoon  (fietser)
1.095 €     per persoon 
(niet fietser)

 Inbegrepen in onze prijs :

 • vluchten Brussel-Mahon ( Menorca ) -Brussel
 • verblijf in Hotel Playa Azul *** superior
 • verblijf in een dubbele kamer met balkon.
 • transfers in Menorca : luchthaven–hotel (heen en terug)
 • transfers van klanten en fietsen volgens fietsprogramma.
 • Transfers minibus en aanhangwagen .
 • alle materiaal voor de fietsers zoals helm – pomp –slot-bagagetas enz
 • verhuring fiets op maat voor een week (trekking met 8 versnellingen)
 • deskundige begeleiding per fiets door onze reisleider : Eddy

Niet inbegrepen in onze prijs :

 • toeslag singlekamer : 20 euro per persoon per dag
 • korting voor 3 de persoon op 1  dubbele kamer : 20 %
 • toeslag huur elektrische fiets : 130 € per persoon per week.

 

AANDACHT !!!!

De fietsers zijn allen bekwaam om een 40 km te kunnen fietsen alsook kleine hellingen te doorstaan !!!


Mooie beelden en foto’s van onze groep                                                            Eddy ( reisleider ) steeds in de weer voor zijn fietsers

Opgelet !! Soms kan er een wijziging in ons fietsprogramma optreden, door het weer of onvoorziene omstandigheden ter plaatse.
U wordt daar 1 dag op voorhand ter plaatse over ingelicht.

ALGEMENE INFORMATIE  EILAND     “ M E N O R C A “

Ligging

Het eiland is met zijn oppervlakte van 701,84 km² anderhalf keer zo groot als Ibiza, maar ongeveer 5 keer kleiner dan Majorca.

Het eiland is ongeveer 47 km lang en heeft een breedte van 10 tot 19 km. Voor de 286 km lange kustlijn liggen 30 eilandjes, waarvan de meeste erg klein zijn. De belangrijkste (grootste) eilandjes zijn Illa de les Bledes, Illa dels Porros, Illa d’en Colom en Illa de l’Aire.

Met mooi weer kan men op de zuidkust het buureiland Majorca zien liggen, dat ongeveer 75 km van Minorca ligt.

Landschap

Ongeveer 40% van het eiland is bebost met hoofdzakelijk pijnbomen en zeedennen. Op het eiland is een grote variatie van planten aanwezig. In de droge dalen (barrancs) komen ca. 200 plantensoorten voor waarvan 25 soorten die alleen op Minorca groeien. Het eiland is ook uitgeroepen tot ‘genetisch reservoir’ voor een aantal zeldzame dieren zoals arenden, een kleine giersoort, valken, wouwen en een met uitsterven bedreigde waterschildpad.

De noord- en zuidkust zijn heel verschillend van karakter. De Noordkust kenmerkt zich door zijn ‘fjorden’, bizarre rotsformaties en onregelmatige kustlijn die kan bogen op een aantal natuurlijke havens. Aan de zuidzijde wordt de kust gekenmerkt door een regelmatigekust met kleine baaien, beboste dalen (barrancs) en veel stranden. Het hoogste punt van het eiland is de Monte Toro en torent 357 meter boven het eiland uit. Op de top van deze berg staat het klooster Verge de Gràcia

Op het eiland wonen rond 82.000 mensen (2005), van wie rond een derde wonen in Ciutadella en een ander derde in Maó; iedere stad aan de tegenovergestelde einden van het eiland.

Beknopte geschiedenis

 • 1000 v.Chr. – Bouw van de grote talaiot-bouwsels en ommuurde steden.
 • 205 v.Chr. – De Feniciër Mago broer van de beroemde Hannibal valt Minorca binnen en sticht de naar hem genoemde plaats Mahón.
 • 123 v.Chr. – bezetten de Romeinen Minorca en is het begin van het einde van de talaiotcultuur de laatste talaiot-steden worden rond 100 v.Chr. verlaten.
 • 425 – Minorca valt onder invloed van de Vandalen.
 • 903 – Verovering door Isam al-Khawlani, Minorca wordt ingelijfd bij het emiraat Córdoba. Madina al Jazira of Madina al Manurqa (nu Ciutadella de Menorca) wordt de hoofdstad.
 • 1287 – Koning Alfons III van Aragón verovert het eiland, de overwonnen Moren krijgen een vrije aftocht naar Afrika, maar kort na het vertrek uit Minorca worden ze midden op zee overboord gegooid. 17 januari wordt later de nationale feestdag van Minorca.
 • 1535 – Mahón wordt overvallen door piraten.
 • 1558 – Ciutadella wordt overvallen door piraten
 • 17061708 – In de Spaanse Successieoorlog rebelleren de Menorquinse aanhangers van Carlos III, de tot koning uitgeroepen aartshertog Karel van Oostenrijk (in 1711 gekroond tot Duits keizer) onder aanvoering van Joan Saura tegen de dreigende heerschappij van de Bourbon. De opstand wordt afgeslagen door gouverneur Dávila met steun van Franse Troepen.
 • 1708 – Engelse troepen landen gedurende de Spaanse successieoorlog in de baai Cala Alcafar aan de oostzijde van het eiland net ten zuiden van de havenmond van Mahón.
 • 1712 – Bij het sluiten van de Vrede van Utrecht krijgen de Engelsen officieel bezit van Minorca, nadat de Hollanders het na een rondreis en inventarisatie niet wilden.
 • 1756 – De Fransen onder aanvoering van maarschalk Richelieu veroveren het eiland.
 • 1763 – De Engelsen krijgen Minorca terug zonder bloedvergieten. Gouverneur Kane legt de eerste doorlopende weg aan van Mahon naar Ciutadella (Cami den Kane). In Es Mercadal is nog steeds een door Kane gebouwde wateropslag gebruikt.
 • 1781 – Spaans-Franse troepen veroveren het eiland voor Spanje.
 • 1798 – De Engelsen veroveren opnieuw het eiland tijdens de Franse revolutie .
 • 1802 – Door de vrede van Amiens krijgt Spanje het eiland weer terug.
 • 1931 – Spaanse burgeroorlog breekt uit en Minorca valt pas in 1939 in handen van dictator Franco.
 • 1993 – De commissie Mens en Biosfeer van de UNESCO roept Minorca uit tot biosfeerreservaat.

De belangrijkste steden op Minorca zijn Ciutadella de Menorca en Maó.


Internationale keuken in ons hotel ……..verzorgd en vooral lekker !!!!!

 


Eddy Boeckmans
Verantwoordelijke belgische markt
0034 660527756
grupos.molinar@bthetravelbrand.com