Vip Menorca

VIP-REIS SENIOREN BESTEMMING : MENORCA

reisbegeleider Eddy

8 daagse vip – seniorenreis naar MENORCA
1 afreisdatum : donderdag 19 september 2024

Beschrijving van ons Hotel Port Ciutadella****
kan u vinden op onze website : www.reizensenioren.be

Hotel Port Ciutadella ****

Voor dit Hotel en accommodatie is het woord” luxe “ zeker van toepassing. Gelegen aan een inham van de kuststrook en op wandelafstand van het oude centrum van Ciutadella

Inbegrepen in onze prijs :
– Vliegtuigticket Brussel -Menorca -Brussel
– Verblijf in een 4 sterrenhotel : Hotel Port Ciutadella **** of gelijkwaardig Hotel in half -pension.( dranken inbegrepen )
– Ontvangst op de luchthaven van Mahon door Eddy en transfer naar ons Hotel ( heen en terug)
– Uitgebreid ontbijtbuffet in ons Hotel gedurende 8 dagen.
– Middagmaal gedurende de 5 excursiedagen : inbegrepen : Even mededelen is dat het nooit een volledig middagmaal zal zijn maar wel typische spaanse menorcaanse gerechten : zoals spaanse tapas en culinaire en menorcaanse specialiteiten . . Het proeven en genieten van de Menorcaanse keuken staat primeur.
Nationaal gerecht in Menorca is “ Caldereta de langosta “
– Avondmaal naar keuze : uitgebreid buffet .
Dit doen wij om de lokale gastvrijheid + gastronomie van het eiland Menorca te proeven en te waarderen. ( plaatselijke menorcaanse wijnen uit bodegas op het eiland inbegrepen )
– Een minibusje met chauffeur en vlaamse gids-begeleider Eddy gedurende gans de week. ( 5 dagen excursieprogramma )
– Een volledige week om te genieten van de bestemming Menorca.
– Excursies elke dag naar diverse bezienswaardigheden van Menorca– Wij gaan de plaatselijke routes rijden waar geen grote autobus kan komen, wij bezoeken allerlei dorpjes ,inhammetjes en baaitjes in het binnenland en genieten van dit mooie eiland in al zijn aspecten.
– 1 vrije dag gedurende de week in Menorca ( kunnen wij in overleg met ons groepje bepalen welke dag exact)
Excursies :
– De 5 excursies zijn allen van 1 volledige dag
– Middagmalen inbegrepen ( regionale gerechten)
– Dranken bij het middagmaal inbegrepen.
– Vertrek is om 09 uur 30 en terug namiddag rond 18 uur.
– Alle inkomtikets ( attrakties) inbegrepen in de prijs.
– Wij stoppen waar jullie willen voor fotos en bezoek..
– Eddy verblijft reeds 39 jaar in Mallorca en wil jullie graag het zusje van Mallorca laten zien ( schitterend eilandje om te ontdekken ) Wij organiseren hier reeds vele jaren senioren vakanties en zodoende kunnen wij U heel veel laten zien van het binnenland.

 


Onze minibus is een Mercedes of een Volkswagen

VIP-selectbusje
1.Indien U zelf 8 personen heeft ( familie of 4 koppels) dan kunnen wij de vertrekdatum aanpassen aan uw voorkeursvertrekdatum. Gewoon aanvragen aan Eddy via e-mail.
2.Indien er kinderen of kleinkinderen zouden meereizen ( onder de 12 jaar )staan wij een korting toe van 50 % per kind. In het Hotel moeten de kinderen wel de kamer delen met hun ouders of familie .( maximum 2 kinderen per kamer )
3.Indien u individueel wilt inschrijven (2 personen , 4 personen , 6 personen ) dan moeten jullie even kijken naar de vooropgestelde datum van afreis .

1 Afreisdatum voor 2024
Donderdag 19 september 2024 prijs : 1.895 € per persoon
Toeslag singelkamer : 280 € voor gans de week

Heel belangrijk !!!!!
U moet als klant begrijpen dat deze vip-seniorenreis niet uitermate goedkoop zal zijn ( ook niet extreem duur ) , de reden is dat wij dit nieuwe projekt helemaal zelf zullen organiseren .
Hierbij het voordeel van deze Vip -seniorenreis :
– Maximum aantal deelnemers : 8 personen
– 8 dagen op stap met een klein gezelschap
– Buitengewone goede service gedurende gans de reis
– Wij vertrekken als vreemden en sluiten af als vrienden
– De middagmalen zijn aangepast aan de bestemming
– Culinair genieten en kennismaking met een andere keuken!
– Reisleider , chauffeur en organisator : Eddy Boeckmans

Met dank en tot spoedig Vriendelijke groeten
Uw chauffeur en gids en organisator Eddy Boeckmans
Deze vip-selectreis gaat door met maximum 8 personen

VOLLEDIGE REISINFORMATIE OVER HET EILAND : MENORCA
Monte Toro
De Monte Toro is 350 meter hoog en daarmee het hoogste punt op Menorca. Op de heuvel staat het Santuarii de Toro, een franciscanessenklooster en pelgrimsoord.
De Monte Toro ligt ten oosten van Es Mercadal en vanaf de stad brengt een steile, slingerende weg u naar de top van de berg. Hier vindt u het klooster dat in 1670 werd gebouwd. Het klooster staat vooral bekend om het beeld van de Verge del Toro dat zich in de kerk bevindt. De Heilige Maagd draagt een gouden kroon en in haar armen ziet u het kindje Jezus. De legende gaat dat een stier een groep monniken geleid heeft naar een beeld van de Heilige Maagd in een grot en dat de Monte Toro daarnaar vernoemd is. De stier vindt u aan de voeten van het Mariabeeld en één van de kapellen in het klooster herbergt de grot waar het beeld gevonden is. De Verge del Toro is de patroonheilige van Menorca en volgens lokale mensen wordt het beeld al vanaf de 13de eeuw vereerd. Het beeld wordt tegenwoordig met name op de eerste zondag van mei door pelgrims bezocht. Tijdens het Festa de la Verge del Toro dalen pelgrims, nadat ze de mis hebben bijgewoond, op hun knieën de trappen af naar Es Mercadal.
Monumenten
Bij het klooster staat een groot beeld van Christus ter nagedachtenis aan de Menorcanen die gestorven zijn tijdens de oorlog in Marokko in het begin van de 20ste eeuw. Een ander monument is gebouwd ter herinnering aan alle Menorcanen die naar Algerije zijn geëmigreerd toen het een Franse kolonie was.
Uitzicht
Niet alleen vanwege het klooster en de monumenten is de Monte Toro zeer de moeite waard maar ook om het prachtige uitzicht dat u vandaar heeft over het eiland. Bij helder weer kunt u over het hele eiland kijken en zelfs het Tramuntanagebergte op Mallorca zien.
Prehistorische bouwwerken
Op Menorca zijn vele overblijfselen van de Talayotische periode te vinden. De Naveta D’Es Tudons is één van de belangrijkste en best bewaarde prehistorische bouwwerken van het eiland.
Verspreid over het eiland bevinden zich diverse resten uit de Talayotische periode. Deze prehistorische bouwwerken stammen uit de bronstijd. De Talayotische periode is genoemd naar het belangrijkste constructies van deze tijd, de zogenaamde Talayot. Dit is een wachttoren opgebouwd uit grote losse stenen. Ook karakteristiek voor deze periode is de taula. Dit zijn offertafels die in een T-vorm zijn gebouwd met platte stenen. Tot slot zijn de grafmonumenten, de navetas, belangrijke overblijfselen uit de Talayotische tijd. Overblijfselen zijn te vinden bij Trepuco, Talati de Dalt bij Maó, Torretrencada, Torre Llafuda, Torre d’en Gaumes en Torralba d’en Salord.
Naveta D’Es Tudons
Een paar kilometer buiten Ciutadella bevindt zich het Naveta D’Es Tudons, een 3000 jaar oud megalithisch grafmonument. Het bouwwerk bestaat uit gigantische stenen die in de vorm van een omgekeerd schip zijn gelegd. De naam naveta (schip) verwijst naar de bouwvorm. Het grafmonument is ruim 13 meter lang en bijna 6,5 meter breed en heeft twee verdiepingen. Het fungeerde als collectieve begraafplaats. In het gebouw zijn menselijke resten gevonden en persoonlijke voorwerpen in de vorm van bronzen sieraden en keramieken schalen
Maó
De hoofdstad van Menorca biedt tal van bezienswaardigheden en is bovendien een sfeervolle stad met veel oog voor cultuur.
Maó, de hoofdstad van Menorca, ligt in het uiterste oosten van het eiland. De stad heeft een erg mooie natuurlijke haven en als u de mogelijkheid heeft loont het absoluut de moeite om de stad via het water binnen te gaan. Wanneer u aan land bent zet u het beste te voet uw bezoek aan de stad voort. U loopt door smalle straatjes waarvan een gedeelte autovrij is. Het centrale plein van de oude stad is het Plaça d’Espanya, waaromheen zich de meest interessante historische gebouwen bevinden. Op het plein vindt aan één zijde een vismarkt plaats, waar allerlei soorten vis en schelpdieren worden verkocht. Aan de oostzijde van het plein ligt de Eglésia del Carme, een grote barokkerk met een interieur in rococostijl. Naast de kerk vindt u de stadsmarkt van Maó. Bijzonder aan de markt is dat deze gelegen is in een aantal kloostergebouwen. De marktkramen staan in kloostergangen en zo kan het zijn dat u boven de kramen religieuze beelden ziet staan. Bij het Plaça d’Espanya bevindt zich nog een andere kerk, de Santa Maria. Deze kerk werd in de 13e eeuw gebouwd en in de 18e eeuw herbouwd in neoklassieke stijl. Het interieur is erg sober, maar vermeldenswaard zijn het altaar en het orgel, dat maar liefst 3120 pijpen heeft.
Teatro Principal
Iets van het Plaça Espanya verwijderd staat het Teatro Principal, het oudste operagebouw van Spanje. Het werd gebouwd dor Giovanni Palagi, een Italiaanse architect en Teatro Principal opende haar deuren in 1829. Het theater bood plaats aan 1000 toeschouwers. In de 19de eeuw hebben meerdere malen uitbreidingen plaatsgevonden en tussen 1996 en 2001 heeft het theater grootscheepse verbouwingen ondergaan en is het gesloten geweest voor publiek. In 2001 is het theater heropend en u kunt hier uiteenlopende voorstellingen bijwonen, van toneel tot opera en muziekuitvoeringen.
Fortalesa de Mola
Aan het begin van de haven van Maó staat het Fortalesa de Mola. Dit fort diende ter bescherming van de haven. Het is een immens groot fort dat halverwege de 19de eeuw werd gebouwd door de Spanjaarden in reactie op de steeds groter wordende spanning in het Middellandse Zeegebied tussen met name de Fransen en de Britten. Het resultaat is een indrukwekkend bouwwerk, dat des te meer imponeert door de omgeving waarin het gelegen is. Het schiereiland La Mola biedt prachtig uitzicht op de kustlijn en de haven van Maó en bovendien is het een beschermd vogelreservaat.
Fornells
Fornells is een vissersdorp gelegen aan de noordkust van Menorca. Het dorp staat bekend om de zeer goede visrestaurants.
Fornells is een traditioneel vissersdorp in het noorden van Menorca. Het is geliefd vanwege de uitstekende visrestaurants die in het dorp gevestigd zijn, maar ook vanwege het grote aanbod aan watersportmogelijkheden. De baai is 5 kilometer lang en ongeveer 2 kilometer breed en op het water kunt u surfen, zeilen en kajakken. Met uw kajak kunt u varen naar de vier prachtige inhammen in de baai, die alleen per boot te bereiken zijn. Ook duiken is mogelijk in de baai van Fornells.
Restaurants
Wanneer u na alle watersportactiviteiten honger hebt gekregen, kunt u in Fornells genieten van een heerlijke vismaaltijd. Het dorp is vooral populair vanwege de lokale specialiteit, de caldereta de llagosta, een kreeftstoofpot. Deze is zelfs zo goed dat koning Juan Carlos vanaf zijn vakantieadres in Mallorca met zijn jacht naar Fornells komt om daar van deze specialiteit te genieten. Het gerecht is prijzig, maar wanneer u van kreeft houdt zeker de moeite waard.
Prehistorische bouwwerken
Op Menorca zijn vele overblijfselen van de Talayotische periode te vinden. De Naveta D’Es Tudons is één van de belangrijkste en best bewaarde prehistorische bouwwerken van het eiland.
Verspreid over het eiland bevinden zich diverse resten uit de Talayotische periode. Deze prehistorische bouwwerken stammen uit de bronstijd. De Talayotische periode is genoemd naar het belangrijkste constructies van deze tijd, de zogenaamde Talayot. Dit is een wachttoren opgebouwd uit grote losse stenen. Ook karakteristiek voor deze periode is de taula. Dit zijn offertafels die in een T-vorm zijn gebouwd met platte stenen. Tot slot zijn de grafmonumenten, de navetas, belangrijke overblijfselen uit de Talayotische tijd. Overblijfselen zijn te vinden bij Trepuco, Talati de Dalt bij Maó, Torretrencada, Torre Llafuda, Torre d’en Gaumes en Torralba d’en Salord.
Naveta D’Es Tudons
Een paar kilometer buiten Ciutadella bevindt zich het Naveta D’Es Tudons, een 3000 jaar oud megalithisch grafmonument. Het bouwwerk bestaat uit gigantische stenen die in de vorm van een omgekeerd schip zijn gelegd. De naam naveta (schip) verwijst naar de bouwvorm. Het grafmonument is ruim 13 meter lang en bijna 6,5 meter breed en heeft twee verdiepingen. Het fungeerde als collectieve begraafplaats. In het gebouw zijn menselijke resten gevonden en persoonlijke voorwerpen in de vorm van bronzen sieraden en keramieken schalen.
Cova des Coloms
De Cova des Coloms is de grootste grot van Menorca gelegen in de Barranc de Binigaus kloof.
Tussen Es Mercadal en Sant Tomas vindt u het dorp Es Migjorn Gran. Vanaf het dorp kunt u via de Barranc de Binigaus naar het strand lopen en mits u het goede pad neemt, komt u bij de Cova des Coloms. Deze grot heeft als bijnaam ‘de Cathedraal’ en deze naam is te danken aan de vorm van de grot. De Cova des Coloms is gemiddeld 15 meter hoog, waarbij het hoogste punt op 24 meter hoogte ligt, en 110 meter lang. In de grot leven vele vleermuizen.
Legendes en mythen
De Cova des Coloms wordt omgeven door legendes en mythen. Zo vertelt één legende dat wanneer twee mensen tegelijk de grot betreden, zij voor altijd van elkaar verwijderd zullen raken, terwijl wanneer twee mensen elkaar in de grot voor het eerst ontmoeten zij voor altijd samen zullen blijven. Sommigen geloven dat het de grot van Homerus’ Calypso is, waar Odysseus heimwee had naar zijn Ithaka en weer een andere mythe is dat reuzen in de grot geleefd hebben.
Route
Om bij de Cova des Coloms te komen kunt u het beste te voet vertrekken vanuit Es Migjorn Gran. U neemt de weg die langs het kerkhof loopt en na circa 1 km vindt u aan de linkerkant een voetpad. Hier volgt u vervolgens de borden met Cova en de rode pijlen die de weg aangeven. Na 20-30 minuten staat op een rots de ingang van de grot aangegeven. De ingang is gedeeltelijk afgeschermd door een boom. U kunt ook vanaf het strand van Binigaus bij Sant Tomás de grot bereiken. Het strand van Binigaus bereikt u door vanaf het Sant Adeodato strand via een pad dat achter het strand loopt langs het eilandje in zee te lopen. U bereikt dan het Binigaus strand. Vanaf dit strand gaat landinwaarts een pad door de Barranc de Binigaus. Na ongeveer 45 minuten bereikt u een opening in een muur. Hier gaat u door en na 5 minuten bereikt u de grot. De route vanaf het strand is zwaarder, omdat deze veelal bergopwaarts gaat, terwijl het pad vanaf Es Migjorn Gran naar beneden loopt. U kunt beide routes ook combineren, door in Es Migjorn Gran te starten en na de grot verder te lopen naar het (nudisten)strand van Binigaus.

Menorca: 3 dingen die je moet weten over dit eiland
De Balearen lokken elk jaar miljoenen toeristen richting hun schitterende stranden, mooie hotels en prachtige natuur. Van deze eilandengroep zijn Ibiza en Mallorca verreweg de bekendste en populairste vakantiebestemmingen. Wat veel mensen vergeten is dat het meest oostelijke eiland Menorca misschien wel de leukste van de Balearen is! Wil je weten waarom je juist voor Menorca moet kiezen? Lees dan snel verder.
Perfecte bestemming voor je wandelvakantie
Het eiland als bestemming voor je wandelvakantie ligt misschien nog niet zo voor de hand. Toch is het de moeite waard om dit eiland eens te voet te verkennen. Maar laten we eerst eens wat meer vertellen over dit nog relatief onbekende eiland. Want waar veel toeristen kiezen voor Ibiza of Mallorca, is het eiland Menorca nog relatief onbekend. En dus is het eiland stukken rustiger, authentieker en je vindt er geen grote resorts. Alle ingredienten voor een perfecte wandelvakantie op Menorca dus…
En meer…
Het mooie van Menorca is dat het eiland zich niet alleen perfect leent voor een wandelvakantie, maar ook eeuwen (op sommige plekken zelfs millennia!) aan geschiedenis voor je in petto heeft. Overal op het eiland zijn resten gevonden van gebouwen die er ver vóór onze jaartelling al stonden. Ben je geen fan van de ‘stoffige’ oudheid, maar wél een natuurfreak? Dan zit je op Menorca ook goed! Het gehele eiland staat op de UNESCO-lijst, en staat vol met beschermde natuurparken, ruige kliffen en heeft ook een schitterende bergtop vanaf waar je het hele eiland kan bekijken.

De Balearen
Menorca is een eiland in de Middellandse Zee en hoort, samen met Mallorca, Ibiza en Formentera, tot de Balearen. Menorca is, na Mallorca, het grootste eiland van deze eilandengroep. De andere eilanden zijn dus allemaal kleiner. Het unieke van dit eiland: het is niet bekend bij het grote publiek. Er zijn geen hordes toeristen, geen feestgangers zoals in Ibiza, geen grote hotels en resorts. Wie naar Menorca komt, komt voor de prachtige stranden en het heerlijke weer naar het eiland. En ook voor wie wat meer wil, zijn er op het eiland veel bezienswaardigheden te vinden en activiteiten te doen.
Het eiland staat op de lijst van Unesco
Op het eiland vind je voornamelijk kleinschalige boutique hotels en schattige witte huisjes met het typische toegangshek van Menorca dat overal hetzelfde is. En niet onbelangrijk: het eiland staat sinds 2006 in zijn geheel op de UNESCO, in de categorie biosfeerrservaat. Het eiland is prachtig, verzorgd, natuurlijk, authentiek, groen, onaangetast en rustgevend.
Het eiland is nog relatief onbekend. Het is er rustig, authentiek en je vindt er geen grote resorts.

197 prachtige stranden
Het eiland is 700 km2 groot en je vindt er maar liefst 197 prachtige stranden! Variërend van brede zandstranden die voorzien zijn van alle gemakken tot kleine idyllische baaitjes, waarvoor je soms wel een uur moet lopen. Een ding hebben ze gemeen: het water is kraak- en kraakhelder. De lichtblauwe kleur steekt af mooi tegen het witte zand op het strand. De populairste en mooiste stranden zijn te vinden in het zuiden en westen van het eiland. Cala Macarelleta, Cala Mitjana, Cala Pregonda en Cala’n Bosch zijn echte aanraders.
Tijdens je wandelvakantie op Menorca passeer je diverse malen stranden. Zo wissel je je wandeltocht af met een bezoekje aan het strand. Heerlijk om een boekje te lezen, een duik te nemen of even wat te eten of drinken in een strandtentje.

Talaiots op Menorca
Het eiland is tevens beroemd om zijn 274 stenen monumenten die wijzen op het bestaan van mensen op het eiland in de prehistorische periode, ze worden Talaiots genoemd. Lokaal wordt er voornamelijk wijn en Mahón-kaas geproduceerd. Het eiland heeft tevens een rijke en gevarieerde flora met meer dan 900 bloeiende plantensoorten die hier groeien en maar liefst 17-soorten libellen en 30 vlindersoorten zijn op het eiland geregistreerd. De hoofdstad van Menorca is Mao, en beschikt over een eigen luchthaven. In het hoogseizoen gaan er vanuit Amsterdam bijna dagelijks rechtstreekse vluchten.
Het allermooiste aan wandelen op Menorca is het groot aantal stranden die je onderweg tegenkomt. Kleine baaitjes waar je in alle rust even kunt bijkomen.
Over Cami de Cavalls
De Cami de Cavalls is een oud pad van 185 km dat langs de gehele kust van het eiland Menorca loopt. Vroeger werd het door militairen te paard gebruikt om de veiligheid van het eiland in de gaten te houden. Deze camino doorkruist geulen, rotsachtige gebieden en valleien. En het verbindt oude wachttorens, vuurtorens en loopgraven. Maar het allermooiste is het groot aantal stranden die je onderweg tegenkomt. Kleine baaitjes waar je in alle rust even kunt bijkomen van je wandeling.
Wil je meer weten over ons aanbod voor ons aanbod aan wandelvakanties in Menorca?
Wandelvakantie op het zuiden van het eiland
Tijdens deze wandelvakantie loop langs de zuidkust van Menorca tussen Ciutadella en Mahón in 6 etappes. Op het zuiden van het eiland liggen de mooiste strandjes en je loopt ongeveer 15 km per dag. De weg loopt langs baaitjes en prachtige stranden waar je heerlijk kunt ontspannen en een duik kunt nemen. Maak je geen zorgen over je bagage, we brengen het van hotel naar hotel. Het weer is het hele jaar door prima, maar we raden aan de hele warme zomermaanden te vermijden.
Wandelvakantie op het noorden van het eiland
Het noorden van het eiland Menorca is onbekender dan het zuiden. Je waant je in een totaal andere wereld. Puur, ruig en afwisselend. Geniet van de Camí de Cavalls, de kustroute die het eiland Menorca omringt. WAW.travel biedt een wandelreis aan van 8 dagen. Je verblijft in hotels, appartementen en casa rurals. Het ontbijt is inbegrepen. We halen je op de dag van aankomst op van het vliegveld. Maak je geen zorgen over bagage. Het wordt tijdens je wandelvakantie van accommodatie naar accommodatie gebracht.