16-daagse seniorenvliegreis naar C U B A

  

Reizen is onze passie en deze delen wij graag voor een blijvende herinnering !  ( Eddy Boeckmans )

        

16-daagse seniorenvliegreis naar   C U B A

Vertrekdatum  :  woensdag  : 08 maart 2023
Terugreis op    :  woensdag :  22 maart 2023

(Aankomst Brussel op donderdagochtend 23 maart 2023)

 Cuba is één van de meest veelzijdige eilanden in het Caraïbisch gebied. Met een lengte van circa 1250 kilometer is Cuba het grootste eiland in de Caraïben. Cuba kent een grote verscheidenheid aan landschappelijke contrasten; groene berggebieden met tropische vegetatie worden afgewisseld door laagvlakten met uitgestrekte suikerrietvelden, tabaksplantages en citrusplantages. De Atlantische en Caraïbische kust zijn bij uitstek geschikt voor watersporters en strandliefhebbers, terwijl de zuidoostkust gekenmerkt wordt door ruige rotsen. Stranden zijn er te vinden in allerlei soorten en maten, waarvan de bekendste bij Varadero aan de noordkust ligt. Liefhebbers van cultuur kunnen hun hart ophalen in de vele Spaan koloniale steden, musea en bij het zien van de vele intrigerende monumenten van de revolutie. Sigaren, rum, salsa, de sfeer van de jaren vijftig en een bijzonder vriendelijke bevolking completeren het geheel en zorgen voor een unieke vakantiebelevenis!

Vluchturen :
08.03.2023 : vertrek Brussel om 08.00 uur
aankomst Varadero om 13 uur ( 6 uur vroeger dan in Belgie )

22.03.2023 : vertrek Varadero om 14.40 uur via tussenstop in Mexico en aankomst Brussel op 23.03.2023 om 08.45 uur.

Ons volledig reisprogramma : dag na dag
Dag 1 : AMSTERDAM of BRUSSEL – VARADERO – HAVANA (diner)
Vliegreis van Amsterdam of Brussel naar Varadero, na aankomst transfer naar het hotel in Havana voor 3 overnachtingen.
Afstand voor onze transfer is 101 km. Overnachting en diner in Memories Miramar **** in Havana.

Dag 2 : HAVANA (ontbijt en diner)
Je maakt vandaag een stadstour door het bruisende Oud-Havana, waar je door de straten, over de pleinen en langs de aristocratische herenhuizen van dit schitterende stadsgedeelte dwaalt. Deze authentieke koloniale wijk is in 1982 door de UNESCO uitgeroepen tot cultureel erfgoed en bezit tal van prachtige gerestaureerde historische gebouwen. Je keert terug naar het hotel in een klassieke Amerikaanse auto. Het sociale leven speelt zich hier af op straat en het is dan ook leuk om s avonds even te flaneren langs de levendige Malecón boulevard, ontmoetingsplek bij uitstek! Jullie lunchen op eigen initiatief en ook is er voldoende tijd om de stad te verkennen. Met een Old timer rijden jullie terug naar het hotel en ook deze nacht overnachten en eten jullie in Memories Miramar.

Dag 3 : HAVANA (ontbijt en lunch)
Je bezoekt het huis van Hemingway en gaat ook naar het vissersdorpje Cojimar, waar Hemingway zijn inspiratie vond voor het boek ‘The Old man and the Sea’ (De oude man en de zee) uit 1952. Lunch is in het favoriete restaurant van Ernest Hemingway (inbegrepen). Je keert weer terug naar Oud-Havana voor een wandeling door het oude centrum. Ook op deze dag is er vrije tijd om de stad op eigen initiatief te verkennen. Deze nacht overnachten jullie in Memories Miramar.

Dag 4 : HAVANA – PINAR DEL RÍO – VIÑALES (ontbijt en lunch).
Je gaat vandaag naar de Viñales vallei, een bijzondere vallei die getypeerd wordt door vreemd gevormde, steile kalksteenformaties, ‘mogotes’ genoemd. Geniet van het prachtige landschap vanaf het Jazmines uitzichtpunt! Op de vruchtbare velden van de vallei wordt tabak verbouwd, waarvan de beroemde Cubaanse sigaren gerold worden. Je bezoekt vandaag een sigarenboer en ziet Pinar del Rio. We lunchen onderweg in een lokaal restaurant. Ook zien we vandaag de Grot van de Indiaan en is er een tocht per motorboot inbegrepen. Overnachting in Hotel Los Jazmines *** superior. In de avond is er een transfer inbegrepen naar Viñales stad en is hier een optioneel diner mogelijk.

Dag 5 : VIÑALES – LA MOKA (ontbijt en lunch)
Op naar de prachtige, groene omgeving van Las Terrazas, je bezoekt de Soroa waterval en Orchids Garden. Deze omgeving is uiterst geschikt om af te koelen en te genieten van alles wat de Cubaanse natuur te bieden heeft. Je brengt een bezoek aan de ruïnes van de oude koffieplantage Buenavista en drinkt ‘de beste koffie van Cuba’ bij Café Maria. Tenslotte breng je een bezoek aan het huis en de studio van de Cubaanse artiest, Lester Campa (indien aanwezig). Vandaag is de lunch inbegrepen ineen lokaal restaurant. Overnachting in La Moka hotel in Las Terrazas. Optioneel is er ook een ZIP line excursie mogelijk voor de waaghalzen.

Dag 6 : LA MOKA – CIENFUEGOS (ontbijt en lunch)
Je neemt afscheid van Las Terrazas en gaat op weg naar Cienfuegos. Tijdens de rit komen jullie langs Zapata/ Playa Larga. De lunch is in een lokaal restaurant. Vervolgens reis je door naar Cienfuegos. Je neemt afscheid van Las Terrazas en gaat op weg naar Cienfuegos. Onderweg stop je in Playa Larga voor de de lunch bij een lokaal restaurant. Hierna heb je vrije tijd om te snorkelen bij Cueva de los Peces, een 70 meter diepe cenote. Aan de overkant van de straat is een strand met een nog groter rif. Zelf geen snorkelspullen meegenomen? Geen nood, deze huur je bij de duikwinkel op het terrein. Vervolgens reis je door naar Cienfuegos. De overnachting vindt plaats in Melia San Carlos.( ***** )


Dag 7 : CIENFUEGOS – TRINIDAD (ontbijt en lunch)
De dag begint met een stadstour door Cienfuegos. Deze havenstad is gelegen aan één van de mooiste baaien van het Caribisch gebied. Het historische centrum van deze plaats, in de koloniale tijd de ‘Parel van het Zuiden’ genoemd, is zeer de moeite waard. Mooie monumenten en oude gebouwen sieren de stad. We bezoeken het Thomas Terry theater en Palacio de Valle (cocktail inbegrepen). Je ziet ook het Parque Marti en de Prado. Lunch in een lokaal restaurant inbegrepen. Hierna reis je verder naar de gezellige stad Trinidad. De overnachting vindt plaats in Las Cuevas hotel. ( *** superior )

Dag 8 : TRINIDAD (ontbijt en lunch)

In de ochtend staat een tocht door de ongerepte natuur van de Sierra del Escambray op de planning.vJe maakt een mooie wandeling door het natuurpark El Cubano, met pijnbomen, varens, grotten, kreken en watervallen. Vervolgens keer je terug naar Trinidad. Trinidad wordt ook wel de Museumstad van de Caribische Zee genoemd. Het is de meest koloniale stad van het land, met leuke keienstraten, mooie kerken, rustige parken en pastelkleurige huizen. Deze stad staat sinds 1988 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijd voor museumbezoek en een cocktail in de Canchanchara bar. Lunch in een lokaal restaurant in Trinidad inbgrepen. De overnachting vindt plaats in Las Cuevas hotel..

Voor deze avond heeft Eddy een bezoek geplant aan een typisch visrestaurant in de buurt.( Alle klanten die met Eddy reeds Cuba bezochten ,weten exact waar wij naar toe gaan ) Transfer gebeurt met oude chevrolets en het avondmaal is enig te noemen )  Alle informatie over dit gebeuren ontvangt u van Eddy zelf en is uiteraard facultatief !! Niemand is verplicht dit mee te doen.

Dag 9 : TRINIDAD – SANCTI SPIRITUS (ontbijt en lunch)
Via een mooie rit door de Valle de los Ingenios, rijk aan uitgestrekte suikerrietplantages reis je door naar de koloniale stad Sancti Spíritus. We stoppen onderweg op een mooi uitkijkpunt en genieten hiervan een cocktail (inbegrepen). Lunch onderweg in Taberna Yayabo. In de middag is er tijd om Sancti Spiritus te ontdekken. De overnachting vindt plaats in Hotel Rijo ***                     (in superior rooms.)


   
         

Dag 10 : SANCTI SPIRITUS – BAYAMO (ontbijt en lunch)
Vandaag rijd je naar de volgende fascinerende koloniale stad, Bayamo, gelegen aan de gelijknamige rivier. De stad heeft een lange geschiedenis van rebellie en vanwege het feit dat de inwoners de stad in 1869 in brand staken om zo te verhinderen dat het gezag weer in handen zou vallen van koloniale troepen, daarom werd ‘La Bayamesa’ later tot het Cubaanse volkslied verkozen. Lunch onderweg inbegrepen. Overnachting in een hotel in Bayamo. De overnachting vindt plaats in Hotel Telegrafo  in superior rooms.

Dag 11 : BAYAMO – SANTIAGO DE CUBA (ontbijt en lunch)
Op per jeep naar de nabijgelegen bergen van de ongerepte en ruige Sierra Maestra (ca. 50 km). Hier kom je tot het hoogste punt Alto de Naranjo op 950 meter, vanwaar je geniet van een prachtig uitzicht. Je wandelt naar het hoofdkwartier, waar het rebellenleger van Fidel Castro zich in de jaren 50 voorbereidde op de guerrillaoorlog. Na de lunch bij Santo Domingo Vila (inbegrepen) rijd je verder naar Santiago de Cuba voor twee overnachtingen. Let op: de wandeling naar het voormalige hoofdkwartier van Fidel Castro kan bij regen of eerdere regenval een zware tocht zijn en is daarom niet geschikt voor mensen die een slechte conditie hebben of slecht ter been zijn. Neem goede wandelschoenen mee. Na de lunch bij Santo Domingo Vila reizen jullie door naar Santiago de Cuba. Wij logeren in Hotel Melia ****

 

Dag 12 : SANTIAGO DE CUBA (ontbijt en lunch)
In de ochtend rijd je naar het dorp El Cobre (iets buiten Santiago) waar zich de beroemdste kerk van Cuba bevindt; de Basilica de Nuestra Señora de la Caridad del Cobre. Dit is het heiligdom van de Virgen del Cobre, de beschermvrouwe van Cuba. Vervolgens terug naar Santiago. Je bezoekt het stadscentrum, geniet een gezamenlijke lunch en brengt een bezoek aan het huis van de Spaanse veroveraar Diego Velázquez, tegenwoordig een museum. Je maakt fotostops bij het Plein van de Revolutie en bezoekt het fort El Morro. De overnachting vindt plaats in Melia **** Santiago.

Dag 13 : SANTIAGO DE CUBA – CAMAGUEY (ontbijt en diner)
Je gaat weer terug richting het westen naar het culturele en historische Camagüey. Deze stad is rijk aan kerken, pleinen, kronkelstraatjes met kinderkopjes en koloniale huizen, die je per fietstaxi (ter plaatse te betalen) gaat verkennen. Typisch voor Camagüey zijn de ‘tinajones’, aardewerken waterkruiken die overal op schaduwrijke plekken staan. Overnachting en diner in hotel Melia Colon *** ( superior ) in Camaguey

Dag 14 : CAMAGUEY – SANTA CLARA (ontbijt en diner)
Op naar Santa Clara, de eerste stad die door de revolutionairen van Fidel Castro werd ingenomen. Hier bezoek je onder andere het mausoleum van Ernesto Guevara met het huizenhoge standbeeld dat vanuit de wijde omtrek te zien is. Ook maak je een wandeltour door de stad en is er vrije tijd bij het Central Park. Overnachting en afscheidsdiner inclusief een glas wijn in Los Caneyes .

    

Dag 15 : SANTA CLARA – VARADERO (ontbijt)
Transfer naar de luchthaven van Varadero, vanwaar je terug vliegt naar Amsterdam of Brussel

Dag 16 : Terugvlucht Varadero via Mexico naar Amsterdam of Brussel
Aankomst in Belgie of Nederland :  aankomst in de morgen.

Onze Hotelkeuze voor deze reis :
Hotel Memories Miramar ++++ in Havana
Hotel Los Jazmines *** Vinales  ok
Hotel Moka +++ LasTerraza    kamers superiores
Hotel Melia San Carlos +++++ Cienfuegos
Hotel Las Cuevas+++   Trinidad  kamers superiores
Hotel Rijo +++ Sancti spiritu
Hotel Telegrafo  **** Bayamo
Hotel Melia **** Santiago
Hotel Melia Colon ***  CamageyHotel Los Caneyes  Santa Clara  kamers superiores

 

OPGELET EN ZEER BELANGRIJK !!!

Belangrijke mededeling van onze correspondent ter plaatse
Bij de hotels zou ik er alleen niet bij zetten dat het om superior kamers gaat omdat we dit niet voor iedereen kunnen garanderen en ik zou het voorbehoud maken dat het ook een gelijkwaardig hotel kan zijn. Om de hotels volledig te kunnen garanderen hebben we spoedig de namen van de passagiers nodig. Als dit nog enkele maanden zou duren dan kan het zijn dat een hotel ondertussen al vol is en we een gelijkwaardig alternatief moeten zoeken dus ik zou er een opmerking bij zetten dat het ook een gelijkwaardig alternatief kan worden eventueel. In Cuba weet je het nooit. We proberen de hotels van de 1e voorkeur te boeken uiteraard maar of het lukt hangt af van hoe snel we de 22 passagiers bij elkaar hebben.

Besluit : zo snel mogelijk boeken of reserveren. 22 plaatsen beschikbaar!!!  Als voorschot voor inschrijving vragen wij 200 € per persoon en dan kunnen wij alles bevestigen.

Reissom
De reissom per persoon bedraagt voor verblijf in een 2 persoonskamer: EUR 3.395
De reissom per persoon bedraagt voor verblijf in een 1-persoonskamer: EUR 3.695

Aandacht !!!  onze alleenstaande senioren betalen maar :
300 € voor supplement singelkamer voor gans de reis. Normaal is dit 599 € ( dus ideaal voor alleenstaanden )
Optionele meerprijs voor vliegreis in Comfort Class (86 cm. beenruimte i.p.v. 71 cm): EUR 120 p.p.

           

Inbegrepen:
– retourvlucht Amsterdam of Brussel  – Varadero in economy class met TUI Fly (met een tussenstop op de terugreis in Mexico) –
– luchthaventaksen
– vliegbelasting à € 28,60
– 1 stuk handbagage
– 20 kg ruimbagage
– rondreis per comfortabele touringcar
– lokale Nederlandssprekende reisleiding
– totale begeleiding door Eddy Boeckmans
– volledige reis in half pension  ( soms lunch en soms diner inbegrepen.)
– 14 nachten verblijf in diverse 4 en 3 sterren hotels (superior )
– 1- of 2-persoonskamer voorzien van bad/douche en toilet
– verzorging zoals genoemd in het programma
– het beschreven excursieprogramma inclusief entreegelden

  

 Niet inbegrepen:
– niet genoemde maaltijden en drankjes
– fooien (ca. € 30 p.p.) en koffergelden
– eventueel 5 kg extra ruimbagage bij te boeken voor € 10 p.p.
– eventuele optionele excursies (ter plaatse te boeken en te betalen)
– bicitaxi op dag 13 ( ongeveer 18 € per persoon )
– visum Cuba (zelf te regelen) kostprijs 39.95 €  (toeristenkaart )

Hier zal onze reisorganisatie voor zorgen
– reis- en annuleringsverzekering Wij raden V.A.B.  aan.
U kan de reis en annuleringsverzekering bestellen bij : onze belgische partner :
Reiswinkeltje Izegemsestraat 111, 8800 Rumbeke
Telefoon : 051 24 24 41
e-mail : info@reiswinkeltje.be vragen naar Shana

Prijs : reis en annuleringsverzekering : 7.75 % van de totale reissom
alleen annuleringsverzekering :  5,75 % van de totale reissom

Nog een paar nuttige inlichtingen :
Voltage
Het voltage op Cuba is 110 – 120 Volt, maar de meeste hotels hebben 220 – 240 Volt. Wel heb je over het algemeen een Amerikaanse stekker nodig met platte polen. Wij raden je aan om een wereldstekker mee te nemen.

Grensdocumenten
Je dient over een geldig paspoort te beschikken dat tot minstens zes maanden na terugkomst geldig is. Daarnaast heb je een toeristenkaart nodig. Ook dien je verplicht in het bezit te zijn van een reisverzekering die medische kosten dekt in het buitenland. Als je niet de Belgische nationaliteit bezit, dan adviseren wij je om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor jou noodzakelijk zijn. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten.

Valuta
Op Cuba kun je betalen met de Cubaanse Convertible Peso (CUC) en de Cubaanse Peso (CUP). Voor toeristen is de CUC hét aanwezen betaalmiddel omdat alle toeristische diensten enkel met dit geld kunnen worden betaald.
1 euro = 0,9948 covertibele peso  ( CUC ) ( 05.10.2022 )
Op Cuba kun je niet pinnen met je pinpas. We raden je aan om Euro’s mee te nemen. Deze kun je in de meeste hotels omwisselen voor de Cubaanse Convertible Peso. In grote steden zijn vestigingen van een grote internationale bank. In veel hotels zitten ‘Cadeca’ balies, hier kun je geld wisselen en cash opnemen.

Tijdsverschil
Op Cuba is het 6 uur vroeger dan in Belgie.

Drinkwater
Het leidingwater op Cuba is niet geschikt om te drinken. Je kunt flessen mineraalwater te kopen in de supermarkten.

Gezondheid
In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen. Om deze te bestrijden is het van belang om alle warmwaterkranen een paar minuten zo heet mogelijk te laten lopen voordat je het water gebruikt. Ventileer ondertussen goed. Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij je naar de website:
www.diplomatie.belgium.be
www.info-coronavirus.be

fijne reis toegewenst vanwege B TRAVEL